België, het land van de charcuterie en de vleeswaren! We zijn allemaal opgegroeid met de typische boterhamdozen gevuld met brood en het welbekende beleg: hesp, salami, frikadellenkoek, kippenwit, (smeer)kaas en misschien eens een slaatje. Of wat dat voor zondag op de pistolets? 😉
Variëren in voedingsmiddelen zorgt niet alleen voor een inname van verschillende voedingsstoffen maar zorgt ook voor meer voldoening want elke dag diezelfde boterhamdoos, dat wordt toch saai? “Ja, maar Celine wat eet jij op je boterham? is een welgestelde vraag omdat vele het moeilijk(er) vinden om in hun broodbeleg te variëren.
Charcuterie behoort tot de groep van de bewerkte vleeswaren en met deze voedingsmiddelen is er op zich niets mis. Ze bevatten wel toegevoegd zout en vette vleeswaren bevatten meer verzadigd vet (soort vetten dat bij grote en frequente inname onze slechte cholesterol doet stijgen). Charcuterie laten is helemaal niet nodig maar variatie kan écht wel een meerwaarde bieden om een meer variërend eetstijl uit te bouwen!
Dé belangrijkste tip die ik kan geven is: wissel af tussen dierlijk en plantaardig beleg. Zo wordt je gamma erg groot en is er keuze genoeg!
Voorbeelden van plantaardig beleg:
Voorbeelden van dierlijk beleg dat anders is dan de typische charcuterie:
Mijn favoriet brood beleg? 😋 Pindakaas met frambozen confituur, guacamole met een gebakken eitje, zelfgemaakte zalm- of eiersalade, verse kaas met aardbeiden, oude kaas met mosterd, hummus met gegrilde groenten,…. en ik kan nog wel even doorgaan! 🍞
Charcuterie wordt ook vaak gebruikt om dit gemakkelijk is en dat begrijp ik helemaal: je legt het op je boterham and that’s it! Andere soorten broodbeleg vragen misschien wat meer voorbereiding en werk. Verwacht niet van jezelf dat je elke dag een nieuw soort beleg uitprobeert of dit steeds zelf maakt, dat is helemaal niet nodig. Start met hier en daar als eens iets nieuw uit te proberen wanneer je er tijd voor hebt en bekijk dan hoe je dit in je levensstijl kan inplannen. 👍🏻
vereeckceline@gmail.com
+32 493 85 58 70
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 💌 en ontvang maandelijks leuke content, tips and tricks en blijf als eerste op de hoogte!
Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief dus hou je mail zeker in het oog!
©2024 Lust - Celine Vereeck
algemene voorwaarden
privacybeleid
_______
_______
_______
_______
_______
cookiebeleid
herroepingsrecht
branding Jolien Peeters
copywriting Charlotte Baert
foto's door Christine Smeyers, Jamie Neirynck, Studio Wies & by NOUCHKA