Intuïtief eten lijkt wel de “hype” van tegenwoordig te zijn maar wist je dat dit begeleidingskader in de jaren 90 werd opgesteld? Twee Amerikaanse diëtisten, Elyse Resch en Evelyne Tribole, werkte, met wetenschappelijke onderbouwing, deze omkadering uit nadat ze doorhadden dat de meerderheid van hun cliënten geen duurzaam gewichtsverlies had. Sommige gooien met de term zonder te weten wat intuïtief eten allemaal inhoudt en sommige gebruiken het als nieuwe afslank reclame… maar dat is ver van waar het over gaat.
Intuïtief Eten is een anti-dieetbenadering die met behulp van 10 principes leert hoe personen opnieuw in contact kunnen komen met hun lichaamssignalen en afscheid laat nemen van diëten. Het is een framework dat op gedrag is gericht in plaats van regels of restricties. En waarbij respect voor alle lichamen, luisteren en vertrouwen op je lichaam en intunen met emoties voorop staat. Wat is intuïtief eten niet? Een begeleiding of een omkadering die zich focust op gewicht en/of gewichtsverlies dus als iemand je dat wijsmaakt: RUN!
Om jou een beter beeld te geven van wat intuïtief eten allemaal inhoudt overloop ik erg graag de 10 principes! Alle principes zitten ook verweven in mijn 1:1 begeleidingen en mijn all in trajecten maar mijn masterclasses behandelen 1 of meerdere principes/thema’s.
Principe #1: Zet de dieetbril af
Leer hoe diëten een negatieve impact hebben op je mentale en lichamelijk gezondheid. Door te leren wat diëten met zich meebrengen is het makkelijker om jouw dieetbril af te zetten. Verzet je tegen deze dieetcultuur want jij bent écht geen mislukkeling, dat doen ze je geloven. Je leert afscheid nemen door terug te blikken naar je dieetgeschiedenis, door je (di)eetgedachten in vraag te stellen en door de onzin van dieettools te leren.
Principe #2: Respecteer je honger, negeer het niet!
Voed je lichaam door te luisteren naar je hongergevoel! Hoe meer je deze negeert, hoe meer je overeten en jouw oerhonger uitlokt. Jij en je lichaam verdienen het om genoeg energie en koolhydraten binnen te hebben. Bewust omgaan met eten is erg moeilijk als je honger hebt en (te) weinig energie. Leer jezelf vertrouwen en dit start met het respecteren van honger, dit is tenslotte een basis lichaamssignaal net zoals het signaal om naar toilet te gaan. En dat negeer je waarschijnlijk niet? 😉
Principe #3: Sluit vrede met alle voedingsmiddelen
Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Voedingsregels en -restricties zorgen voor een tekort of gemis aan voedingsmiddelen (=deprivatie). Jezelf weerhouden van eten is het algemeen of van iets specifiek zal de drang en trek naar dat voedingsmiddel vergroten. Wanneer je eenmaal toegeeft aan je ‘verboden voedingsmiddel’, resulteert dit meestal in het ‘nu of nooit’ eetgedrag waarbij je je gaat overeten, met een schuldgevoel als gevolg.
Als je altijd alles mag en kan eten, denk je dat het dan altijd giga aantrekkelijk zal zijn? 💭
Principe #4: Stuur de Eetpolitie weg
We roepen heel erg luid “bye bye” tegen strenge dieetgedachten die de Eetpolitie je doorheen de jaren eigen heeft gemaakt. We zijn niet geboren met zwart/wit gedachten rond voeding, deze leren we aan door onze opvoeding, de maatschappij en de dieetcultuur die erbij hoort. Deze gedachten zullen nooit op 1 2 3 verdwijnen maar ze herkennen en in vraag stellen is hier de eerste stap!
Principe #5 en #6: Voel je verzadiging en ontdek voldoening
Niet alleen leren luisteren naar wanneer je honger hebt is belangrijk… Aandacht geven en opmerken dat je genoeg hebt gegeten is je lichaam ook respecteren. Jij mag eten tot je comfortabel vol zit waardoor het belangrijk is om voor, tijdens en na maaltijden je af te vragen wat comfortabel is voor jou.
Niet alleen fysieke maar ook mentale verzadiging is belangrijk want die twee zijn niet hetzelfde. Als je iets neemt om je fysiek te verzadigen maar je hebt eigenlijk zin in iets anders blijft je mentale verzadiging uit… We zijn zo bezig met voeding als een onderdeel van gewicht, gezondheid, maat?,… te zien dat we vergeten dat eten ook gewoon leuk en lekker is. Jij mag van eten genieten want dit is goed voor je mentale gezondheid! #happy 🌞
Principe #7: Wees lief voor je emoties
Angst, eenzaamheid, verdriet, verveling,…. emoties die we allemaal wel eens ervaren en waarbij eten een nuttig copingsmechanisme kan zijn. Als eten jouw enig copingsmechanisme is om met gevoelens en emoties om te gaan dan zitten we in een vicieuze cirkel. Eten lost geen van deze gevoelens op.
Iedere emotie of gevoel heeft zijn eigen trigger en dus ook zijn eigen oplossing of copingsmechanisme en daar moeten we naar op zoek.
Principe #8: Respecteer je lichaam
Je hoeft je lichaam niet prachtig of mooi te vinden om het te respecteren. Jouw “hier en nu” lichaam verdient respect want zo leer je je ook beter voelen, het heeft niets te maken met “opgeven”. Respecteer jouw genetica want hoe meer je hier tegen vecht hoe meer je lichaam, van nature, zal terugslaan (= beter gekend als het jojo-effect). Het is erg normaal dat er lichaamsdiversiteit is want ieders genetica is anders, we zijn niet gemaakt om er allemaal hetzelfde uit te zien en dezelfde maat te hebben.
Weet dat jij ook veel meer bent dan je lichaam, je maat en dat getal op de weegschaal. Iedereen weet dat, nu alle jij nog?! 💗
Principe #9: Intuïtief bewegen
Verplaats je aandacht naar hoe beweging voelt voor je lichaam in plaats van je te richten op aantal stappen per dag, verbruikte calorieën,….! Beweging speelt een belangrijke rol voor je gezondheid op lange termijn. Het is tijd om beweging van gewicht(sverlies) los te koppelen omdat het op die manier absoluut geen recht doet aan alle gezondheidsvoordelen! Beweeg op de manier dat voor jou goed aanvoelt. Doe wat je leuk vindt en je zal zien dat je het veel langer zal blijven doen.
Principe #10: Vriendelijk voeden
Maak eetkeuzes vanuit wetenschappelijk voedingsaanbevelingen om je gezondheid te eren en eet wat jij lekker vindt! Je hoeft niet “perfect” (wat dat ook is) te eten om gezond te zijn. Eén voedingsmiddel, maaltijd of één vakantie met ander eetgedrag heeft niet de kracht om je instant ongezond te maken. Het opbouwen van een gezonde eetstijl is het gene wat telt en hier passen alle voedingsmiddelen in!
Dit principe wordt vaak later besproken omdat het herstellen van jouw relatie met eten hieraan vooraf gaat. Voedingsaanbevelingen worden vaak als eetregels gezien en dat is het werk van de dieetcultuur.
Tijdens jouw intuïtief eten verhaal is het erg belangrijk om te onthouden dat deze principes GEEN regels zijn en ze absoluut niet in voorgaand volgorde besproken/behandeld moeten worden. Dat hangt allemaal af van waar jij nood aan hebt. Binnen Intuïtief Eten is er ook geen goed of fout, er is alleen wat goed voelt voor jou!
vereeckceline@gmail.com
+32 493 85 58 70
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 💌 en ontvang maandelijks leuke content, tips and tricks en blijf als eerste op de hoogte!
Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief dus hou je mail zeker in het oog!
©2024 Lust - Celine Vereeck
algemene voorwaarden
privacybeleid
_______
_______
_______
_______
_______
cookiebeleid
herroepingsrecht
branding Jolien Peeters
copywriting Charlotte Baert
foto's door Christine Smeyers, Jamie Neirynck, Studio Wies & by NOUCHKA