Blotte billen, jeans short, sletsen (ja, ik ben van Antwerpen) en de zon op mijn bord! Ein-de-lijk een zonnig weer en dat vraagt om een zonnig recept. Tijdens een warme dag heb ik niet veel zin om boven mijn hete kookpotten te hangen en gebruik ik graag mijn oven en airfryer. Zo stond er deze week een ovengerecht op de menu met vis dat makkelijk voor te bereiden is en waarbij je enkel aan de knoppen van de machines moet draaien et voila, enjoy!
Ingrediënten (2 personen):
- 2 zalmfilets
- 1 venkel
- 6 wortelen
- 400-450 g vastkokende aardappelen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel Boursin cuisine (light) met knoflook
- 3 eetlepels yoghurt natuur
- 1 eetlepel tartaar
- 1 citroen
- Kruiden: gedroogde dille, gedroogde tijm, knoflookpoeder, peper en zout.
- Ter afwerking: verse bassilicum.
Werkwijze:
- Verwarm de oven (voor groenten en de zalm) voor op 180 graden met grillstand en de airfryer (voor de aardappelen) op 200 graden. Indien je geen airfryer hebt, gebruik dan de oven met idem graden. Hierbij kan de garing van de aardappelen wel langer duren.
- Was wortelen en venkel, schrob de aardappelen aangezien ik ze met schil zal bereiden.
- Snij de wortelen en venkel in smalle reepjes en de aardappelen in kleine blokjes.
- Leg de wortelen en venkel op een bakplaat met bakpapier, voeg 1 eetlepels olijfolie, gedroogde dille/tijm, peper en zout toe. Leg ze op de zijkant van de bakplaat.
- Meng de aardappelblokjes met peper, zout en knoflookpoeder en gaar ze 15 minuten op 200 graden in de airfryer.
- Snij de citroen in 2 stukken en pers 1/2de van een citroen uit. De andere helft hou je bij voor later.
- Meng 1 eetlepel Boursin met 1 eetlepel olijfolie, 3 eetlepels yoghurt natuur, het sap van 1/2de citroen, een eetlepel tartaar en een 1/2de gedroogde dille – smeer deze “marinade/saus” over de zalmfilets. Leg de zalmfilets hier niet in aangezien je deze later nog kan gebruiken voor de afwerking en zo blijft de “marinade/saus” gescheiden van niet bereide voedingsmiddelen.
- Snij de overige halve citroen in schijfjes. Leg de besmeerde filets in het midden van de bakplaat met een citroenschijfje er bovenop. Bak 15 graden op 180 graden.
- Dresseer je bord met de geroosterde groenten, de kruidige zalmfilets en aardappelen met extra saus van ervoor. Afwerken kan met verse basslicum!