Wat als eten in je cultuur centraal staat en het enorm moeilijk is om eten af te slagen? Maar je terwijl ook aangesproken wordt op je (veranderd) lichaam, hoe ga je hier dan mee om? Met deze vragen en twijfels kwam Bouchra, 27 jaar en van Marokkaanse afkomst tot bij mij.
Nadat ze een dochter op de wereld had gezet werd Bouchra aangesproken op haar veranderd lichaam. Een verandering in gewicht die heel normaal en biologisch is…Al zag ze dit in het begin van haar traject ook niet als oké en normaal.
Bouchra deed eerder het keto dieet en een dieet waarbij er shakes ter vervanging van hoofdmaaltijden werden gedronken. En dit met steeds volgend effect: afvallen en bijkomen = het welbekende jojo-effect.
Naast het jojo’en in lichaamsgewicht wisselde haar eetgedrag ook. Eten staat centraal binnen de Marokkaanse cultuur waardoor het moeilijk is om eten af te slaan of niet met koken bezig te zijn. Maar dit samen met de “goedbedoelde” commentaar rond haar lichaam zorgde voor Bouchra voor moeilijke en erg wisselende relatie met eten en haar lichaam. Ze was ervan overtuigd dat ze niet alleen minder moest eten maar dat haar maat ook moest veranderen om oké en gezond(er) te zijn.
“Ik ervaar vaak een soort van schuldgevoel en boetedoening na het eten van “veel” suiker. Ik probeer er dan minder van te eten maar dit werkt nadien kei averechts en zo ga ik net meer eten dan ik initieel wou…”
😓 Ze voelde zich vaak schuldig bij het eten van voedingsmiddelen die “niet oké” waren.
🤢 Overat zich frequent
😑 At uit verveling
🫨 Ervaarde controleverlies rond voeding.
🪞 en een goed of positief lichaamsbeeld was verre van aanwezig…maar Bouchra koos er voor om hier mee aan de slag te gaan!
Helpt deze gedachte mij?
Dieetgedachten zijn meestal irrationele en vervormde gedachten die doorheen je leven, cultuur en opvoeding gevormd worden. Deze kunnen hele grote impact hebben op jouw emoties, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Bouchra en ik stelde haar gedachten rond voeding in vraag door een simpele vraag te stellen: “Helpen deze gedachten mij?”
Helpt het om te denken dat ik niet “te” veel suiker mag eten en dat dit niet kan binnen een gezonde levensstijl?
“Nee, dit helpt niet want zo ga ik dit proberen vermijden en wordt dit een verboden vrucht. En die verboden vrucht wordt dan nét weer datgene dat aantrekkelijk is.”
Je gedachten en overtuigingen rond eten in vraag stellen is cruciaal om anders en juister te kijken naar gezondheid, een gezonde eetstijl, jouw lichaam en jezelf. En ook dat werd Bouchra duidelijk! Door hier op te oefenen verminderde haar gevoel van controleverlies en begon ze ook positiever naar zichzelf en haar relatie met eten te kijken. Hele mooie stappen door (misschien) een hele makkelijke vraag.
Genoeg eten is zo belangrijk!
Maar dat deed Bouchra niet… Doorheen de dag at ze enkel een middagmaal, geen ontbijt of tussendoortjes. Dus ik vroeg haar of het dan raar was dat ze in de namiddag honger had, wou snacken en dat ze bij het avondmaal “veel” wou eten of zich misschien overat.
“Nee, eigenlijk is dit normaal aangezien ik gewoon niet genoeg eet.”
Genoeg eten is belangrijk om niet over te gaan in oerhonger. Dit is een urgente grote honger die er meestal voor zorgt dat je sneller en meer gaat eten omdat je lijf te lang niets gegeten heeft of niet voldoende. Wat “genoeg” is en wat ze dan best kan eten leerde Bouchra aan de hand van de hongerschaal en verscheidene oefeningen rond biologische- en smaakhonger.
Bouchra leerde haar lichaam op dit vlak heel goed kennen en dit wierp ook zijn vruchten af tijdens de Ramadan. Ze ervaarden meer oerhonger door het vasten maar wist heel goed en met de juiste nuance hiermee om te gaan. Zo overat ze zich niet en ervaarde ze geen controleverlies, iets wat ze elk jaar wél ervaarde en nu eindelijk anders was.
Dietculture doesn’t own nutrition
Doorheen haar traject veranderde Bouchra haar eetgedrag en de kijk op haar lichaam en gewicht na jaren in de dieet cultuur te hebben gezeten. Ze was eigenlijk best boos op de beauty- en dieetcultuur (wat écht begrijpelijk is!) en voelde de nood om hier tegen te rebelleren.⚔️
Ze spreekt mensen aan op dieetuitspraken, dult geen commentaar op lichamen en gewicht en eet opnieuw voedingsmiddelen die de dietcultuur als “off limit” bestempelt. Maar dit zorgt er ook voor dat voedingsmiddelen die helemaal oké waren binnen de dieetcultuur, soms moeilijk zijn om te includeren….
We kunnen een afkeer krijgen naar bepaalde voedingsmiddelen of nutriënten omdat er in diëten zo op “gehamerd” of gefocust wordt. 🥵
Maar het is niet omdat salades, vezels, eiwitten, groenten, light producten,… deel uitmaken van de meeste diëten dat het “dieetvoeding” is! Een salade eten omdat jouw dieet of maaltijdplan dit oplegt of omdat het op een warme dag verfrissend smaakt en niet te zwaar ligt op de maag (dat zouden mijn body cues aangeven), is iets totaal anders.
Daarnaast is stoppen met koeken eten omdat je genoeg hebt, het gesmaakt heeft en weet dat je je fysiek oncomfortabel voelt als je verder eet, ook iets heel anders dan stoppen met koeken eten omdat dit zogezegd niet oké is. See the difference here?
Hierop oefent Bouchra tot op heden. Al heb ik het volste vertrouwen dat door haar juiste kijk op gezondheid en een gezond eetpatroon, ze de juiste eetkeuzes zal maken. Daarnaast weet ze dat ze meer is dan haar lichaam en respecteert ze haar verandert lichaam waardoor zorgen voor zichzelf en haar gezondheid een andere invulling heeft gekregen.
vereeckceline@gmail.com
+32 493 85 58 70
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 💌 en ontvang maandelijks leuke content, tips and tricks en blijf als eerste op de hoogte!
Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief dus hou je mail zeker in het oog!
©2024 Lust - Celine Vereeck
algemene voorwaarden
privacybeleid
_______
_______
_______
_______
_______
cookiebeleid
herroepingsrecht
branding Jolien Peeters
copywriting Charlotte Baert
foto's door Christine Smeyers, Jamie Neirynck, Studio Wies & by NOUCHKA