Van crash diëten naar hormoonspuiten naar het tracken van calorieën en macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) om toch maar een “gezond eetpatroon”* te hebben, maar zonder succes. Dit was het verhaal van Wendy, een jonge veertiger die na jarenlang diëten bij me terechtkwam.
*In het begin van de begeleiding keek Wendy naar een gezond eetpatroon door een dieetbril. Zo hoorde “ongezonde” voedingsmiddelen hier niet in. Ook niet teveel koolhydraten maar proteïnerijke voedingsmiddelen dan weer net wel en werd haar gezondheid en zelfwaarde bepaald door haar gewicht.
Deze kijk op gezondheid, de voorgaande diëten en het overlaten van haar eetbeslissingen aan een app of een schema zorgden ervoor dat ze
😢 worstelde met overeten en emotioneel eten,
🤝 de connectie met haar lichaam(ssignalen) verloor,
⚖️ de weegschaal hét ijkpunt was om te bepalen of ze goed bezig was of niet
🥀 en had ze weinig vertrouwen in zichzelf of haar lichaam.
En dit wilde Wendy niet meer.
Allereerst gingen we aan de slag met haar kijk op gezondheid. Ik leerde Wendy die dieetbril afzetten en op een juiste en genuanceerde manier naar gezondheid te kijken door:
Genoeg en volwaardig eten verdiende ook zeker aandacht in deze begeleiding. Te weinig (koolhydraten) eten zorgt bij vele, en bij Wendy, voor (grote) honger en dit kan uitmonden in overeten en eetbuien. Wendy vond de moed om meer te eten dan haar track app haar had opgelegd, alsook voedingsmiddelen die “off-limit” waren.
Bij het eten van deze voedingsmiddelen had ze het “laatste avondmaal gevoel” = het gevoel dat het nu of nooit is om een bepaald iets te eten waardoor je all the way gaat! 👹 Voor ik leerde intuïtief eten had ik dit gevoel bij dinokoeken (mijn favoriet!). Ik mocht van mezelf wekelijks één pakje eten en als dat moment was aangebroken dat ik dit mocht eten bleef het niet bij dat ene pakje…. het werden er drie of meer.
Aangezien ik die dinokoeken maar 1x per week mocht eten had ik dat nu of nooit gevoel = logisch dat ik meer at of mezelf overat. En dit was voor Wendy herkenbaar.
Wendy leerde genoeg eten met de hongerschaal maar leerde zichzelf ook onvoorwaardelijke toestemming geven om alles te mogen eten met positieve effecten:
Eten zorgt niet alleen voor energie maar het brengt ook gezelligheid, samenzijn en voor sommige comfort met zich mee, ook voor Wendy. Bij verdriet en onzekerheid bood eten haar rust en comfort.
Emotioneel eten om jezelf comfort en genot te bieden kan zeker een deel uitmaken van een gezonde relatie met voeding. Maar als je niet ingaat op je emoties en emotioneel eten jouw enige copingskill is dan kan het een probleem worden.
Wendy en ik gingen samen op zoek naar wat haar noden op dat moment waren en hoe ze deze best kon beantwoorden. En die antwoorden vonden we! Sinds de begeleiding kan Wendy beter aangeven wat ze voelt en weet ze hoe ze hier het beste op reageert: bellen met een vriendin, gaan bewegen om stoom af te blazen, intunen met het gevoel, comfort zoeken met eten,……
Hoe mooi is dat? 🥹
Het is moeilijk om je lichaam te omarmen als je vanuit zorgverleners, je omgeving en de maatschappij hoort dat je moet veranderen en dat je lichaam niet oké is…. en dit ervaarde Wendy ook. Tot op heden is het accepteren en aanvaarden van haar lichaam een uitdaging en logisch als je al jaren iets anders hoort.
Hierdoor werkte we voornamelijk aan lichaamsrespect, dat aan de basis ligt van body neutrality. Hierbij gaat het niet over dat je altijd van je lichaam houdt, maar dat het er meer om gaat het te accepteren en respecteren. In plaats van je te concentreren op je fysieke verschijning, ligt de nadruk bij body neutrality meer op de mogelijkheden en niet-fysieke kenmerken van je lichaam.
Zoals je persoonlijkheid, hoe uniek je bent, je normen en waarden, je mogelijkheden, de mogelijkheden van je lichaam,….Want jij bent meer dan je uiterlijk of je verschijning!
En na meer dan 15 jaar diëten weet Wendy dat ze inderdaad meer is dan een cijfer op de weegschaal, een maat of een bepaald uiterlijk. Bij het uitschrijven van haar mooie stappen wordt ik emotioneel want ik ben niet gewoon trots, ik ben apentrots! Want ze ging van tracken en tellen naar vertrouwen in zichzelf en in haar lichaam op een jaar tijd! 🤩
vereeckceline@gmail.com
+32 493 85 58 70
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 💌 en ontvang maandelijks leuke content, tips and tricks en blijf als eerste op de hoogte!
Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief dus hou je mail zeker in het oog!
©2024 Lust - Celine Vereeck
algemene voorwaarden
privacybeleid
_______
_______
_______
_______
_______
cookiebeleid
herroepingsrecht
branding Jolien Peeters
copywriting Charlotte Baert
foto's door Christine Smeyers, Jamie Neirynck, Studio Wies & by NOUCHKA