Als iemand vraagt hoe het met je gaat zal je dan ooit antwoorden dat je het moeilijk vindt om zonder schuldgevoel een stukje taart te eten, dat je ambetant bent omdat je niet hebt bewogen voor het familiefeest, dat je verdrietig bent omdat je gisteren een eetbui had en dat het erg moeilijk was om in de spiegel te kijken deze ochtend?
Nee, dat antwoorden we nooit.
Er zijn in onze maatschappij al verschillende taboes doorbroken, thank god! Maar spreken over hoe we ons voelen rond eten, welke gedachten hierbij naar boven komen en hoe vermoeiend dit allemaal kan zijn, dat is zeker en vast nog een taboe.
Waarom?
We zijn allemaal opgegroeid in de dieetcultuur, een cultuur die dun(ner) zijn verheerlijkt en gelijkstelt aan gezondheid waarbij focussen op gewicht(sverlies) gepromoot wordt. Het merendeel van de populatie gaat mee in deze cultuur, deze wordt niet in vraag gesteld of staat niet ter discussie.
Je slecht voelen omdat je iets “ongezond”* hebt gegeten, omdat je een dag niet hebt bewogen, omdat je je overeten hebt of naar de normen te veel hebt gegeten is normaal binnen de dieetcultuur want dit houdt het bezig zijn met gewicht(sverlies) en het maatschappelijke ideaalbeeld in stand.
Als je binnen een bepaalde cultuur opgroeit, dan maak je de gedachten en gewoonten vanuit die cultuur eigen en stel je deze misschien niet in vraag. Je gaat er dus vanuit dat focussen op gewicht, een bepaald gevoel hebben bij “ongezond” eten of het wel of niet bewegen, je lichaam steeds willen veranderen,….normaal is en dat dit onderdeel is van je relatie met eten, bewegen en je lijf.
Als anderen dit kunnen en dit als normaal beschouwen, waarom zou je dan aanhalen dat jij dit allemaal eigenlijk écht vermoeiend en verschrikkelijk vindt? Dat je je slecht en schuldig voelt? Je wil niet anders zijn dan de rest dus dan zeg je maar niets…
Eerst en vooral wil ik aanhalen dat eetgestoorde gedachten en dieetgedragingen binnen onze maatschappij genormaliseerd zijn. En dit komt vanuit de dieet cultuur. Nee, het is niet normaal om
En dit soort gedrag heeft gevolgen….We weten uit onderzoek dat diëten, eetgestoord gedrag en het hebben van een slechte relatie met beweging en je lichaam negatieve gevolgen met zich meebrengt op verschillende vlakken van gezondheid.
Het taboe om te praten over wat de dieet cultuur met je doet zorgt er voor dat je je alleen voelt en dat je denkt dat het aan jou ligt. En heeft impact op hoe je naar jezelf kijkt. Ik hoor vaak “Waarom heb ik niet genoeg wilskracht?”, “Waarom hebben andere geen schuldgevoel?”, “Ben ik de enige die dit zo vermoeiend vindt?”….
“Het is zo vermoeiend om constant na te denken of ik dat nu wél of niet ga eten” – Kim, 36 jaar
“Mijn hoofd zat vol met regels, dit was zo vermoeiend en dat voelde allesbehalve gezond” – Hilde, 55 jaar
“Ik dacht vroeger dat het getal op de weegschaal aangaf of ik “gezond” en “goed” bezig was…. Hoezo kan een getal mijn gezondheid en levensstijl bepalen?! -Hanne, 35 jaar
“Ik ging er zo van uit dat mensen me zagen voor mijn gewicht en welke maat ik had maar ik weet nu dat ik vééééél meer ben dan dat” – Wendy, 42 jaar
Wel, zoals je hierboven leest kan ik je vertellen dat jij absoluut niet de enige bent. Dieetgedrag is geen normaal menselijk, biologisch of gezond gedrag waardoor het normaal is dat jij en vele anderen het beu zijn om zich slecht te voelen en om constant met eten, bewegen en gewicht bezig te zijn.
En jij kan hier iets aan doen! Jij kan zonder dieetgedachten, schuldgevoel en eetgestoord gedrag door het leven gaan!
Stuur me gerust een mailtje of een Instagram bericht om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te boeken om samen te gaan kijken hoe ik je hier verder mee kan helpen. Je bent het waard om zonder schuldgevoel en negatieve gedachten rond deze thema’s door het leven te gaan.
vereeckceline@gmail.com
+32 493 85 58 70
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke content, tips and tricks en blijf als eerste op de hoogte!
Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief dus hou je mail zeker in het oog!
©2024 Lust - Celine Vereeck
algemene voorwaarden
privacybeleid
_______
_______
_______
_______
_______
cookiebeleid
herroepingsrecht
branding Jolien Peeters
copywriting Charlotte Baert
foto's door Christine Smeyers, Jamie Neirynck, Studio Wies & by NOUCHKA