Wist je dat het volgen van een dieet één van de belangrijkste voorspellers was voor het ontwikkelen van een eetstoornis? Het ontstaan van een eetstoornis heeft diverse oorzaken, denk bijvoorbeeld aan een trauma. Al weet men uit onderzoek dat diëten en ontevredenheid over het lichaam dé grootste risicofactoren zijn voor de ontwikkeling van een eetstoornis.
De meeste personen met een eetstoornis hebben het contact verloren met lichaamssignalen zoals honger, verzadiging en hun smaakhonger (wat eet ik graag?) en hierbij kan de omkadering van Intuïtief Eten (IE) helpen. IE kan een deel uitmaken van een eetstoornisherstel nadat een cliënt opnieuw frequent en volwaardig eet onder begeleiding van een gespecialiseerd team. Hoe meer een cliënt herstelt, hoe meer hij IE en alle principes zal kunnen toepassen en vrij zal kunnen leven en eten!
Hierbij sluit het verhaal van F. mooi bij aan. Als jonge mama wou ze volledig komaf maken met alle restricties, omtrent voeding en beweging, die ze had. Enerzijds omdat ze haar kinderen zonder voedingsrestricties wil opvoeden want deze deden tot op heden enkel het tegenovergestelde: alles wat ze niet of minder mochten eten werden eens zo aantrekkelijk. En anderzijds omdat ze volledig wou herstellen van een eetstoornis die al 10 jaar voor strenge restricties en strenge gedachten zorgt. “Ik wil ademen en eindelijk vrij zijn…”
En dit hoor ik veel. Het hebben van erg strenge dieetgedachten of zelfs eetstoornisgedachten beïnvloed niet alleen je eigen gedrag maar misschien ook dat van je kinderen of naasten. En dit voelde F. enorm.
Stap 1 in F. haar traject: rationeel en onderbouwd denken!
Doorheen het traject worden bepaalde gedachten, overtuigingen en stelling besproken en wordt er naar de objectieve en wetenschappelijke informatie gekeken. Dit maakt voor haar het grote verschil! “Ik weet dat ik even op pauze moet drukken, mijn gedachten rationeel moet bekijken en mezelf vooral de vraag moet stellen, hoe helpt dit mij of mijn kinderen?”.
Bijvoorbeeld: Klopt het dat als je naar het frituur gaat je sowieso ongezonder bent nadat je geweest bent? Want dat is wel wat deze streng stem kan zeggen waardoor je je schuldig voelt als je eens naar het frituur gaat. Dit wordt vaak gevolgd door het opleggen van restricties = ongezond eetgedrag.
Klopt deze gedachte? 😉
Door zo om te gaan met vaak irrationele en ongenuanceerd eetstoornisgedachten zorgt F. er ondertussen voor dat ongezond en extreem eetgedrag amper tot niet aanwezig is en dat is na 10 jaar een échte win! “Sinds de start van het traject ben ik eetstoornisvrij en daarvoor ben ik zo dankbaar!”.
Stap 2: Intunen met je lichaam is in onze dieetwereld algemeen moeilijk maar wat als daar nog eens een eetstoornis bijkomt?
Zoals eerder vermeld is connecteren met het lichaam voor iemand met een eetstoornis (in geschiedenis) moeilijk omdat de eetstoornis dit extra zal belemmeren. Doorheen de modules leerde F. stap per stap wat “connecteren” nu eigenlijk betekend, want laat ons eerlijks zijn… toch een beetje vaag hé? 😜 Awel, door te leren werken met de hongerschaal kan ze nu aanvoelen wanneer ze honger heeft en in welke mate en wanneer ze zich eigenlijk gaat overeten.
Daarnaast wordt er een traject veel vertelt over “body food choice congruence” = de eetkeuze die afgestemd is op jouw lichaam. Zo leerde F. om aandacht te geven aan comfortabele honger en verzadiging en dat ze na over diverse eetkeuzes waardoor haar algemene darmklachten ook verbeterde. Naast haar mentale gezondheidswinst ervaart ze dus ook een fysieke verbetering.
“Ik voelde begrip” geeft F. aan. De groepscalls van het Life Lust Traject boden haar begrip, erkenning en de motivatie om aan de slag te gaan met alle informatie en oefeningen. Voor haar was de diversiteit van de groep ook erg inspirerend. “Verschillende leeftijden, verschillende levensverhalen, verschillende leefsituaties en verschillende lichamen bieden een volwaardige kijk op het leven”.
“Ik voelde me veilig in de groep om het te hebben over mijn eetstoornis, het was zo fijn om eerlijk en rechtuit te spreken. Ik stelde me kwetsbaar op maar ontving veel warmte.”
Het is erg moeilijk en kwetsbaar om te spreken over wat je allemaal denkt en voelt rond voeding, beweging en je lichaam en zo voelde ze zich ook. Desondanks dit gevoel bood de warme groep van 6 personen haar veiligheid om te delen waar ze mee zat. Als zorgverlener vind ik persoonlijk advies erg belangrijk en omdat we in dit traject met kleinere groepen werken wordt deze belangrijke waarde behouden. “Celine sloeg niemand over, luisterde naar iedereen en bood extra tips en begeleiding”.
Stap 4: Er is geen einddoel! Als Intuïtieve eter blijf je bijleren, ik ook hoor!
Uit de dieetcultuur stappen, diëten afzweren, je (verandert) lichaam omarmen, niet luisteren naar een strenge stem en herstellen van een eetstoornis is uitdagend én op sommige momenten in je leven zal je extra uitgedaagd worden. “Ik vind het zo fijn dat ik levenslang toegang heb tot de modules. Als ik getriggerd wordt zet ik een module op omdat ik dan kan terugvallen op jou, de ondersteuning en de tips”.
Eens je lid bent van de Life Lust Community blijf je dit ook levenslang met veel enthousiasme, liefde en warmte van mij en andere leden! 💛
vereeckceline@gmail.com
+32 493 85 58 70
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 💌 en ontvang maandelijks leuke content, tips and tricks en blijf als eerste op de hoogte!
Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief dus hou je mail zeker in het oog!
©2024 Lust - Celine Vereeck
algemene voorwaarden
privacybeleid
_______
_______
_______
_______
_______
cookiebeleid
herroepingsrecht
branding Jolien Peeters
copywriting Charlotte Baert
foto's door Christine Smeyers, Jamie Neirynck, Studio Wies & by NOUCHKA