Falafel, een van mijn favoriete vleesvervangers. Deze kruidige, gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen zijn afkomstig van de Midden-Oosterse keuken. Bij ons is het een populaire vleesvervanger die meer en meer gebruikt wordt, in een salade, als vegetarische snack tussen een broodje of op zichzelf met een dipsaus.
Eigenlijk is falafel niet moeilijk om zelf te maken, kant en klaar vind je ze ook in (bijna) iedere supermarkt. Ik ging voor een recept met de voorverpakte versie en gevulde courgettes met een Midden-Oosterse touch!
Ingrediënten (voor 2 personen):
125g droog gewogen zilvervliesrijst
2 gele courgette
1/2de aubergine
2 wortels
300g falafel (ik ging voor de voorverpakte falafel van het huismerk van Delhaize)
1 granaatappel
een scheutje kookroom
1,5 eetlepel sesamolie
1 koffielepel massaman pasta (verkrijgbaar in iedere supermarkt)
Peper, zout, knoflookpoeder, kurkuma en paprikapoeder
Verse koriander
Werkwijze:
Neem een pan, voeg de zilvervliesrijst toe en vul met water totdat de rijst onder water staat. Kook zoals op de verpakking, meestal 15-20 minuten.
Verwarm de oven voor op 220 graden met grill.
Was de gele courgettes en snij deze op hun lange zijde in twee, zo krijg je “bootjes”.
Haal het vruchtvlees van de courgettes er uit door met een lepel erover te schrapen. Bewaar het vruchtvlees voor later.
Wrijf de courgettes in met 1 eetlepel sesamolie, peper en zout. Gaar deze voor 20 minuten in de oven.
Was de aubergine en de wortels. Snij deze, samen met het vruchtvlees van de courgettes, in kleine blokjes.
Indien de rijst gaar is voeg dan de gesneden groenten, 1 eetlepel massaman pasta, een scheutje kookroom, peper, zout, knoflookpoeder, kurkuma en paprikapoeder toe. Laat op een laag vuur garen voor 10 minuten.
Bak de falafel in de overige 0,5 eetlepel sesamolie.
Snij de granaatappel in twee en klop met een lepel de pitjes er uit.
Haal de courgettes uit de oven, vul ze met het rijstmengsel en de falafel.
Werk af met granaatappelpitjes en verse koriander.