Ben je op zoek naar een eenvoudig maar smaakvol gerecht dat je in no time op tafel zet? Dan moet je deze Mexicaans geïnspireerde zoete aardappel proberen! 🍠 Deze gevulde zoete aardappel krijgt een heerlijk Mexicaans tintje met een kruidige mengsel, avocado en een pittige kick. Denk: comfortfood met een fiesta-vibe! 🎉 Dus zet je sombrero op (optioneel 😜) en let’s start cooking!
Ingrediënten voor +- 4 personen:
4 zoete aardappels, middelgroot
1 rode ui
1 blik zwarte bonen (uitlekgewicht: 265 gram)
80 g mais
1 rode paprika
1 avocado
3 teentjes knoflook
1 el tomatenpuree
1 el zonnebloemolie
1 bosuitje
Kruiden: komijnpoeder peper, zout, chilipeper en verse koriander naar smaak, 1 tl paprikapoeder
1 el limoensap
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° graden en bekleed de ovenplaat met bakpapier
Was de zoete aardappels en maak ze schoon. Droog ze vervolgens af.
Vet de zoete aardappels in met een beetje zonnebloemolie en prik er wat gaatjes in met een vork. Pak ze in met aluminiumfolie en pof ze ongeveer 40-50 minuten in de oven, tot ze zacht zijn. Je kan dit controleren door met een vork in de zoete aardappels te prikken. Heb je weinig tijd? Dan heb ik een easy tip voor je! In plaats van in de oven de plaatsen leg je ze in een afgesloten potje en microwave je ze voor 5-10 minuten op de hoogte stand. Klaar = gaar!
Terwijl de zoete aardappels aan het bakken zijn kun je de vulling maken. Snijd de rode ui en paprika in blokjes, de knoflook fijn en bosui en chilipeper in ringetjes. Spoel de zwarte bonen en maïs goed af.
Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een pan op een middelhoog vuur. Fruit hierin de rode ui en knoflook gedurende 3-4 minuten. Voeg nu naar eigen smaak 1 theelepel komijnpoeder, paprikapoeder en zout en peper toe. Meng dit goed onder elkaar.
Voeg nu de rode paprika, rode peper en een beetje tomatenpuree toe en bak dit met de ui, knoflook en kruiden tot alles zacht is. Voeg eventueel een beetje water toe om aanbranden te voorkomen. Haal de pan van het vuur en laat even staan.
Als de zoete aardappels zacht zijn, kun je ze uit de oven halen. Snijd deze doormidden en haal een deel van de vulling eruit met een lepel. Bewaar de vulling.
Voeg nu de vulling van de zoete aardappels toe aan de groentenmix in de pan en doe hier ook de zwarte bonen, mais en wat limoensap bij. Meng alles goed door elkaar en kruid af waar nodig.
Schep deze vulling dan vervolgens uit de pan en verdeel deze over de zoete aardappels.
Snij de avocado open om deze te kunnen prakken. Kruid deze en werk hiermee samen met bosui en/of verse koriander je aardappels af!
Idea numero uno 👆🏼 Cheeselover? 🧀 Strooi gemalen kaas naar keuze over de gevulde zoete aardappels en zet deze nog een paar minuten in de oven tot dat de kaas gesmolten is.
Idea numero dos ✌🏼 Dit is een vegetarisch gerecht maar je kan uiteraard tijdens het bereiden van de vulling een vleescomponent zoals gehakt, kip,… toevoegen!
Eet smakelijk!
In samenwerking met Laure Torfs, Studente voedings- en dieetkunde.